Στην εφετινή 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που έγινε στη Θεσσαλονίκη 16-19 Μαϊου, τιμώμενη χώρα ήταν η Βρετανία. Στο πλαίσιο αυτό, το Βρετανικό Συμβούλιο, που είχε αναλάβει την παρουσίαση της λογοτεχνικής παράδοσης της χώρας, προσκάλεσε εννέα σημαντικούς Βρετανούς συγγραφείς.
Πέμπτη, 16/5/2013.
Οι παρουσιάσεις των βρετανών συγγραφέων και λογοτεχνών στο ελληνικό κοινό άνοιξαν το απόγευμα της Πέμπτης 16/5 με τον συγγραφέα των μπεστ σέλερ Jonathan Coe Τι ωραίο πλιάτσικο!, Το σπίτι του ύπνου και Η λέσχη των τιποτένιων. Ο Jonathan Coe συνομίλησε με την ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη για τα βιβλία του, την Μάργκαρετ Θάτσερ και το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη.
Ακολούθησαν τα εγκαίνια της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσία τοπικών παραγόντων, του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού, Κώστα Τζαβάρα, αλλά και ηλεκτρονικά (μέσω Skype) με τον πλέον προβεβλημένο ψυχίατρο του πλανήτη, τον Ιρβιν Γιάλομ. Μετά τα εγκαίνια, στον “λεγόμενο κήπο” του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η τιμώμενη χώρα παρέθεσε πάρτυ, όπου κυριάρχησε η βρετανική μουσική (Κλας, U2, κλπ.).
Ο Διευθυντής του British Council στην Ελλάδα κ. Tony Buckby καλωσορίζει τον συγγραφέα Jonathan Coe.
Η ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη συνομιλεί με τον Jonathan Coe.
Παρασκευή, 17/5/2013.
Οι παρουσιάσεις – γνωριμίες με τους Βρετανούς συγγραφείς και λογοτέχνες προσκεκλημένους του Βρετανικού Συμβουλίου συνεχίστηκαν την Παρασκευή με τους David Nicholls και τον David Harsent. Ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου και ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής συζητούν με τον David Nicholls και φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ για τα προβλήματα του διασκευασμένου σεναρίου.
Ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής συζητά με τον συγγραφέα και σεναριογράφο David Nicholls για το βιβλίο του “Μιά Ημέρα” που κατά τον Guardian “έκανε ένα ολόκληρο έθνος να κλαίει”.
Θεατρικό δρώμενο από ομάδα ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας βασισμένο σε κείμενα του Σέξπηρ.
Ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας απαγγέλλει σε πρώτη ανάγνωση ποίημα του David Harsent μεταφρασμένο από τον ίδιον στα Ελληνικά.
Ο David Harsent, ποιητής και μεταφραστής των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου στα αγγλικά.
O Σωκράτης Καμπουρόπουλος, ειδικός σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ με τον Γιώργο Χουλιάρα κατά την συνάντηση γνωριμίας – παροσίασης στο ελληνικό κοινό του David Harsent.
O David Harsent προσφέρει το βιβλίο του στην επίσης βρετανίδα συγγραφέα Celia Rees.
Σάββατο, 18/5/2013
Τρίτη ημέρα της Έκθεσης και σήμερα οι εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει το Βρετανικό Συμβούλιο είναι πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Rachel Cusk, Andrew Crumey, Celia Rees και Michael Arditti οι προσκεκλημένοι Βρετανοί συγγραφείς.“Xορεύοντας με την Austin”, φοιτήτριες του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ παρουσιάζουν χορούς της εποχής της Jane Austin.
“Περηφάνεια και προκατάληψη 200 χρόνια μετά” ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης στην οποία η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ Κατερίνα Κίτση-Μυτάκου παρουσίασε με πρωτότυπο τρόπο το έργο αυτό της Jean Austin, 200 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του ομότιλου βιβλίου.
Η καθηγήτρια θεατρολογίας στο ΑΠΘ Έλση Σακκελαρίδου παρουσίασε με την βοήθεια φοιτητριών του Τμήματος Αγγλικής γλώσσας και Φιλολογίας την σύγχρονη βρετανική δραματουργία και την πολυπολιτισμικλή ταυτότητα της Νέας Βρετανίας.
Ο Michael Arditti, δημοσιογράφος και κριτικός, υπέγραψε τα βιβλία του και μοιράστηκε τις σκέψεις του συνομιλώντας με τον Σωκράτη Καμπουρόπουλο.
Ο Μάνος Κοντολέων παρουσίασε την συγγραφέα εφηβικών μυθιστορημάτων Celia Rees. Στη συνέχεια, η κα Rees υπέγραψε τα βιβλία της στο περίπτερο του εκδοτικου οίκου που την αντιπροσωπεύει.
O Σκωτζέζος συγγραφέας Andrew Crumey, από τους βασικούς εισηγητές του μεταμοντερνισμού στην βρετανική λογοτεχνία παραχωρεί συνέντευξη σε ομάδα φοιτητριών του Βρετανικού Συμβουλίου .
Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης αντάλλαξε απόψεις με τον Σκωτζέζο συγγραφέα Andrew Crumey.
Η Rachel Cusk συζητά για θέματα φύλου και προσωπικών σχέσεων και μυθιστορήματος με τον συγγραφέα & εκδότη Άρη Μαραγκόπουλο και την συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου.
Κυριακή, 19/5
Τελευταία ημέρα της έκθεσης σήμερα, έχουν αρχίσει οι απολογισμοί αλλά ο Δημήτρης Μαρωνίτης και η “δικιά μας” Victoria Hislop μάλλον κερδίζουν τις εντυπώσεις και το κοινό. Η πρωτοεμφανιζόμενη και πολλά υποσχόμενη βρετανίδα Suzzanne Joinnson
Η Victoria Hislop αποκαλύπτεται στο ελληνικό κοινό συζητώντας με τον συγγραφέα και Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Λέωντα Ναρ.
Ο εκδότης του “Εντευκτηρίου” Γιώργος Κορδομενίδης κατεβαίνει τις κυλιόμενες σκάλες από την “γέφυρα-θερμοκήπιο” που ενώνει τα δύο περίπτερα στα οποία αναπτύχθηκε η 10η Έκθεση Βιβλίου. Απ’ έξω, η πράσινη ανάπτυξη (Ανθοέκθεση), εσωτερικά το πιό ενεργοβόρο κτίριο “εβερ”…
«Μη φοβάστε τους ανθρώπους που έχουν ρωμαλέα πάθη. Όσους οργίζονται, πίνουν και αγαπούν» μας διάβασε με τον μοναδικό του τρόπο ο Δ.Ν. Μαρωνίτης από την επιφυλλίδα του που δημοσίευσε στο ΒΗΜΑ στις 26/10/1974. Φυσικά, ήταν “όλοι” εκεί…
Η Suzanne Joinnson συνομίλησε με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη αναζητώντας κοινούς ορίζοντες αλλά και διαφορές στον χάρτη της μυθοπλασίας ανάμεσα τηςν Ελλάδα και την Βρεττανία.